Svenska kräftor har både gamla och kungliga rötter. Traditionen har importerats från kontinenten, och skriftliga källor berättar att munkar under medeltiden åt stora mängder kräftor under fastan, samtidigt som de följde en diet som enbart bestod av fisk. Så småningom blev kräftor på modet även bland kungligheterna.
Traditionen
Sedan slutet av 1800-talet har man infört begränsningar av fisket för att skydda våra svenska kräftor från utfiskning. Så småningom fastställdes ett datum, den 8 augusti, som har utsetts till den nationella kräftdagen. År 1907 drabbades våra vatten av som nästan utrotade de inhemska svenska kräftorna.
Signalkräftan
År 1969 fördes 60 000 “resistenta” signalkräftor från Amerika till Sverige där de fortfarande säljs idag. Ursprungligen fanns kräftor endast tillgängliga från augusti till oktober. I dag säljs de året runt på restauranger och i butiker, men endast kräftor som lever i rent vatten rekommenderas. Signalkräftan känns igen på sin svartvita färg och en enda rad fläckar på varje sida av kroppen.
Signalkräftan kan bli omkring 16 centimeter lång och har en rödbrun färg. Till skillnad från de inhemska svenska kräftorna, som är mörkare i färgen, har signalkräftan även ljusa (vit-turkos) fläckar på klorna. De saknas hos flodkräftan. Signalkräftan finns främst i Götaland och Svealand, men den är också utbredd i andra delar av Sverige.
Den svenska kräftindustrin
Svenska kräftor fiskas kommersiellt i Hjälmaren och Vättern. Enligt folklore kan svenska kräftor leva i 10 år eller mer. Det har också sagts att den kan bli 100 år. Kräftor i svenska sjöar är ofta förorenade av tungmetaller. Därför rekommenderar man att vi äter kräftor från rena vatten som till exempel sjön Lygnern vid Växjö, som har utsetts till Sveriges bästa flodkräfta.
Den svenska kräftindustrin blomstrar. Produktionen har mer än fördubblats under de senaste 20 åren och uppgår nu till 2 000 ton, och man uppskattar att omkring en miljon svenskar äter kräftor varje år. Kräftor exporteras till de flesta europeiska länder samt till Kina, Japan och USA. Även om kräftor kan växa till stora storlekar, är det inte rekommenderat att äta dem.
Behandling
Magen kan innehålla små ben som är svåra att ta bort. Den rekommenderade vikten på en kräfta är cirka 100 gram. Kräftor lever bara några år, så det är viktigt att äta dem medan de lever och är färska. Efter plockningen måste kräftorna förvaras i en bassäng med rent vatten som innehåller is; detta hjälper till att hålla köttet vitt.
Det blir orange om det utsätts för luft för länge. Kräftor fiskas kommersiellt i Sverige från maj till september. Varje år kastas cirka 10 000 ton kräftor tillbaka i vattnet eftersom fiskarna inte kan behålla alla. Detta är olyckligt eftersom många tusen svenska kräftor dör efter fångst, men det innebär också att mer än en halv miljon kilo av kräftor återförs till svenska vatten varje år.
Slutord Svenska kräftor
Merparten av fångsten säljs på marknader i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så det finns mer för oss att äta så köp Svensk i så stor utsträckning du kan!
- Så där har ni fått en kort introduktion till historien om att äta dessa små kräftor och varför jag valde just det här ämnet?
- För att få oss att äta Svenskt såklart!
110 Responses